Közérthetően a krimpelő fogóról

krimpelő fogó

Mi az a krimpelő fogó?

A krimpelő fogó, vagy más néven présfogó, olyan eszköz, amelynek segítségével főként UTP vagy FTP, de egyéb kábelek csatlakozóit rögzíthetjük a kábelek végeihez. Szokás még RJ45, vagy CAT5E krimpelő néven is ismert. Egy ilyen szerszám nem hiányozhat egy hálózatokkal foglalkozó szakember eszköztárából, de manapság már az otthoni szerszámosládában is érdemes tartani egyet, hiszen bármikor szükség lehet rá egy otthoni hálózat javítása esetén. Az olcsóbb modellek már egy-két ezer forinttól is elérhetőek, így jobban megéri vásárolni egyet, mint minden kisebb javításhoz szerelőt hívni.

Hogyan válassz krimpelő fogó típust?

Bármilyen szerelésről is legyen szó, a csatlakozó típusa határozza meg, hogy milyen krimpelő fogó szükséges a feladathoz. Lehet akár RJ12-es, vagy RJ11-es is, nem csak RJ 45-ös. A csatlakozó fajtája pedig a kábel típusától függ. Gyakori hiba, hogy a csatlakozó nem felel meg a kábel fajtájának, így egy jó fogóval is lehet rossz munkát végezni. Egyes esetekben így nem képes a hálózat a kívánt adatátviteli sebességre, más esetekben pedig egyáltalán nem is működik egy idő után, mivel a csatlakozó kilazul. Erre mindenképpen figyeljünk.

Magát a folyamatot értelemszerűen krimpelésnek nevezik. Az egyszerűbb fogók csupán egy bizonyos fajta csatlakozó préselésére alkalmasak. Vannak azonban összetettebb kivitelek is, ahol a betétek cserélhetők, így nem csupán egy, hanem a betétek számától függően több csatlakozótípus krimpelésére is alkalmazható a szerszám. Vannak speciális fogók is, például amivel HDMI csatlakozót lehet rögzíteni.

A krimpelő fogó használata lépésről lépésre

  1. Csupaszítsuk le szakszerűen a kábelek végét!
    Legfeljebb tizenkét milliméternyi borítást távolítsunk el a jó csatlakoztatás érdekében, illetve ügyeljünk rá, hogy ne sértsük meg a kábelben futó ereket.
  2. Ellenőrizzük az erek, érpárok helyes színsorrendjét.
    A legtöbb fogóval már a blankolás művelete is elvégezhető, praktikus eleve ilyen krimpelő fogó beszerzése, hiszen nagyban meggyorsítja és leegyszerűsíti a folyamatot. A helytelen színsorrendben bekötött kábel jelkésleltetést, áthallást, illetve egyéb problémákat okozhat. Szükség esetén igazítsuk el az érpárokat a megfelelő sorrendben, várjuk egyforma hosszúságúra azokat, hogy egyvonalban legyenek.
  3. Krimpeljünk!
    Ha ez rendben van, az eszköz segítségével rápréselhetjük a csatlakozót a kábel végére, úgy, hogy a kábel elérje a csatlakozó elülső falát.

Krimpelő fogó beszerzése

Fontos, hogy a krimpelő fogó jó minőségű legyen, hiszen egy csatlakozót csak egyszer lehet illeszteni a kábelhez. A túl erős nyomástól a csatlakozó eltörhet, a túl gyengétől pedig idővel kilazulhat. Érdemes törésgátlót használni a csatlakozásoknál, így megvédhetjük a csatlakozási pontot az esetleges sérülésektől. Ha meg akarunk győződni a krimpelés sikerességéről, célszerű egy kábeltesztelővel ellenőrizni a kész kábelt.

Ha minőségi munkára képes, és időtálló szerszámot keresünk, érdemes olyan szakosodott boltokhoz, webáruházakhoz fordulni, ahol széles választék áll rendelkezésére a legkülönfélébb csatlakozókhoz tartozó szerszámokkal, az egyszerűbb kivitelektől egészen a professzionális szerszámokig és a választásban segíteni tudnak.

Navigation