A kutyafekhely kiválasztása

Egy kutyafekhely minden szezonban jól jön

Kutyáink néha irigylésre méltó életvitellel bírnak a mi nyolc óra munka nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás időbeosztásunkhoz képest. Ennél ők sokkal több időt töltenek sziesztával és alvással, és igazán hálásak bármilyen lehetőségért, ahol elnyúlhatnak. Ők örülnek, ha a lábunknak dőlnek, elnyúlnak egy fa árnyékában, a napsütötte teraszon, és valljuk be őszintén, sokszor megesik rajtuk a szívünk, mikor felhízelgik magukat az ölünkbe, kanapénkra, ágyunkba. Ez persze közismerten rossz szokás, mégis sok gazdi bűnös benne. A kutyafekhely azonban egy olyan zug és tárgy, amit kedvencünk a sajátjának érezhet, és éppen ezért rendkívül tudnak örülni neki.

A kutyafekhely egyik előnye, hogy egy idő után átitatódik a pihenés, az otthon szagával, amely megnyugvást jelent a kutyának. Ha fél a tűzijátéktól, ez segíthet megőrizni a nyugalmat, de utazáskor is jó hatással lesz rá, hogy megérkezéskor a sok újdonság között a megszokott szagok fogadják, ha álomra hajtja a fejét. A lakásban, házba beengedett kutyáknál értelemszerűen télen nyáron jó szolgálatot tesz a kutyafekhely, de a kinti blökik is szívesen kucorodnak rá egy szélvédett helyen.

Milyen a jó kutyafekhely?

Alapvetően nincs rossz kutyafekhely, ha a kedvenced kérdezed, ő szinte mindennek örül. Mégis van azért pár szempont, amit figyelembe vehetsz, hogy praktikusabb legyen a választás. Ebből az egyik a kutyád szokásai. Hogyan alszik, elgömbölyödve, vagy elnyúlva? Fog-e még nőni? Érdemes egy olyan tíz tizenöt centivel túllőni a kutyád általános alvópózán, hogy az ilyen olyan mocorgások közben is kényelmes legyen számára.

Ha pedig kölyökkutyának nézünk kutyafekhelyet, érdemes úgy választani, hogy felnőtt korában is beleférjen. Hiszen egy fekhely azért nem két fillér, ha már beruháztunk rá, és a kutyánk is megszerette, ne kelljen gyakran váltogatni. Jó, ha gondolunk a kutyánk fajtájára is. Egy hosszú szőrű társnak hamarabb lesz melege, nem biztos, hogy a nyári kánikulában szívesen feküdne a pamut alvóhelyre. Ilyenkor egy szellős, vékony anyag vagy egy műanyag kutyafekhely jobban megteszi.

Amit még jó figyelembe venni, hogy hol is szeretnénk használni. Egy benti kutyafekhely nem fontos, hogy olyan időjárásálló legyen, de amit kinn tartunk, óhatatlanul ki fog fakulni majd a napon például. Én mindkét esetben érdemesnek tartom olyan termékekre szűkíteni a kört, amik tisztíthatóak. Mind tudjuk, milyenek a kutyák, mi így szeretjük őket, de a túlzott tisztaság nem tartozik a nekik felróható bűnök közé. Ha pedig csurom sárosan beledörgölőzik kedvenc alvóhelyébe, sokkal egyszerűbb, ha be tudjuk egy laza mozdulattal vágni a mosógépbe, mintha kézi kefével kéne súrolgatni. Arról nem is beszélve, hogy egy kölyökkutya még bepisilhet, nagyobbak is hányhatnak, ha mohón ettek, a szukák meg pecsételhetnek.

Kutyafekhely típusok

Ha igazán mindent meg akarsz adni a kutyádnak, vagy egészségügyi állapota indokolja az odafigyelést, akkor akár memóriahabos kutyafekhelyet is vásárolhatsz neki. Ízületi panaszokkal bíró, idősebb állatok esetén fordul elő, hogy az orvos külön efféle ortopéd kutyafekhely használatára buzdít. Ez csakúgy, mint az emberek esetében felveszi a test formáját, kényelmes alvást biztosítva. Viszont ehhez kiegészítőként érdemes egy vízzáró rétegű huzatot választani, mivel a memóriahab minden folyadékot magába zár és nehezebben tisztítható. Jobb a megelőzés.

A kutyafekhely anyagválasztéka bőven túlnyúlik a szokásos textil választékon. Az emlegetett memóriahab mellett választhatunk akár olyan kutyaágyat is, ami hasonló hálós kialakításnak örvend, mint a klasszikus napozóágyak. Ha ebünk allergiás, figyeljünk oda a textilek anti-allergén jellemzőire is, különösen, ami a töltőanyagokat illeti. E téren eleve jó, ha kritikusak vagyunk, a sok apró golyócskával töltött, babzsák jellegű fekhelyek cseppet sem jók ott, ahol a zsák bármikor kiszakadhat. Márpedig egy játékos kölyökkutyánál ez a veszély bármikor fennáll. Kifejezetten praktikusak viszont a cserélhető huzattal rendelkező kutyaágyak, és léteznek külön illatosított termékek is.

A bevonat anyagával kapcsolatban még jó, ha kutyád szőrtípusát is figyelembe veszed. Mivel itt fog forgolódni, mocorogni, óhatatlanul ide hullajtja majd szinte a legtöbb szőrt is. Ez egy hosszúszőrű, szőrhullajtó fajtánál már szinte egy külön szőrhuzatot is eredményezhet, érdemes hát olyan anyagot választani, amiről könnyen lefejthető mindez. Az olyan lyukacsos textilszövetek, amikbe beleakadnak a szálak, nem csak a szőrt őrzik majd meg, hanem a hozzá tapadt szagokat is, hosszútávon így kellemetlen szagokat áraszt majd a kutyafekhely.

Nem épp a legelső szempont, de ha már mindent átgondoltunk, figyelembe vehetjük azt is, hogyan illik a lakás dekorációjába a kutyafekhely? Persze ez attól is függ, hol kap majd helyet a kutyaágy, és persze mennyire tartjuk lényegesnek az egységes berendezést.

A kutya fekhely ára

Egy kutyaágy árukeresőt bújva hamar szembesülünk vele, hogy hatalmas a szórás a különféle kategóriájú kutyafekhely termékek közt. Vannak, akik az otthon, saját maguk készítette darabokra esküsznek, vannak, akik szeretnék inkább szakértők által kialakított alvóhelyen altatni kedvencüket. Ha egy egy különcebb termékkel nem vagyunk tisztában, próbáljunk tájékozódni egy kissé, videókat és véleményeket böngészhetünk a neten, vagy magunk is szemügyre vehetjük a termékeket egy üzletben.

Online vásárolni viszont sok esetben kényelmesebb. Ha már tisztában vagyunk vele, mit akarunk, vagy csak otthonunk kényelmében hasonlítgatjuk a termékeket, a webáruházak nagy segítséget jelentenek. A kutyafekhely a legtöbb esetben már bőven megüti a minimális kiszállítási költséget így a hazajuttatásával sem kell különösebben bajlódnunk.

Navigation