A szemüveg története

A szemüveg problematikája

A Huszonegyedik század, sőt az új évezred emberének teljesen magától értetődő, hogy vannak szemüvegesek, divatos, elegáns vagy inkább sportos szemüvegek és, hogy mindez nem egyenlő a gyengeség, vagy a csúfság bélyegével. Nem volt ám ez mindig így. A szemüveg ma már annyira természetes, hogy nem is érjük fel ésszel, hogy nem jöttek rá hamarabb? Pedig sokáig tartott.

Azt már az ókorban is felfedezték, hogy a csiszolt üveglencsék módosítják a látást, sőt, színes lencséket is találni, melyek vélhetően a napsugarak ellen védték a szemet. Megvolt tehát a napszemüveg és a szemüveg elődje, mégsem volt adott minden feltétel. Hogy mi hiányzott? A rögzítés. Már az sem egyszerű művelet és fejlettséget kíván, hogy a lencsét keretbe foglaljuk. Viszont akkor még mindig ott a kérdés, hogy mi fogja azt a szemünk előtt tartani? És a többi problémáról még nem is beszéltünk.

A szemüveg fejlődése

Inuit törzsek már évszázadok óta használnak úgynevezett hószemüveget. A sarkkörön belül, ahol a hó gyakorlatilag állandóan jelen van, az erős Napsütés megsokszorozva verődik vissza a hómezőről. A szem, hasonlóan ahhoz, ahogy a bőr le tud égni, károsodik, begyullad, ha túlzottan kitesszük magunkat ennek. Az inuitok megoldása erre a hószemüveg. Szaru vagy csont ívelt anyagát választották, amely így követte a fej formáját. Vékony vízszintes éket vájtak bele, amin keresztül még pont láthatott az ember, ugyanakkor a Napsugarak jelentős részét így megszűrte. Az arcra szíjjal rögzítették, amely körbe érte a fejet. Ez volt a szemüvegszár elődje.

A szemüveg a tizenkilencedik században jelent meg először, de még szemüvegszár nélkül. Orra csíptetett cvekkerek, lornyonok, zsebben hordott fél pár lencsék jellemezték a kialakításokat. Mindemellett a szemüveg ekkor leginkább a tehetősebbek kiváltsága volt. Ez a dekoratív kialakításokon is tükröződik, díszesen hirdetvén viselője módosságát.

Az áttörést egy felől a szemüvegszár megjelenése, másfelől a gyártás fejlődése jelentette. A szemüveg olcsóbbá vált és egyre inkább a polgári réteg is megengedhette magának. Manapság bármelyik drogériában találni másfeles szemüvegeket pár ezer forintért.

A szemüveg megítélése

A technikai fejlődésnek azonban még sok akadályt kellett megugrania, hogy az eoptika.hu szemüveg azzá az akár divatkiegészítővé váljon, mint amit ma jelent. Egy felől a lencséket nem tudták még vékonyítani. Ez azt is jelentette, hogy nehezek voltak, így, akinek igazán rossz szeme volt, vastag lencsét viselt, ami egy felől hatalmasra nagyította külső szemlélőnek a szemét, másfelől csak vaskos és nehéz keret bírta el. Éppen ezért a szemüvegesek meg kellett békéljenek egy igen előnytelen külsővel.

A szemüvegtől nem csak azért ódzkodtak, mert megcsúfít, tették ezt sokan azért is, mert a gyengeség jelét látták benne. Vagy éppen az öregségét. Felnőtt életerős férfinak nincs szüksége rá, én még nem öregszem, nem kell! Ezek az érzések még ma is szárba szöknek olykor a szemüveg kapcsán, hiszen valójában senki sem szembesül örömmel azzal, hogy nem lát jól segítség nélkül. Ezeknek az ellenérzéseknek a napszemüveg megjelenése segített véget vetni.

A napszemüveg hadseregigényként látott napvilágot, mikor a repülés külön hadiágazattá vált. Odafenn a fellegek fölött márpedig ugyanúgy vakít a Nap, mint a sarkköri jégmezőkön. Az amerikai hadsereg pedig berendelte az első napszemüvegeket, melyet hamarosan követett az az igény, hogy a fém műszerfal csillogását is tompítsa a lencse. Ezek voltak az első polaroid lencsék. Az amerikai hadseregkultuszban a hős pilóták védjegyévé vált a sötét napszemüveg és innen, mint vagány kellék szivárgott át a Hollywoodi filmvásznakra. A napszemüveg menő lett, formák és színek változatosságát hozva a következő évtizedekben és bizonyítva, hogy a szemüveg nem kell unalmas legyen.

Hazánkban ez a váltás még látványosabban alakult. A szocialista rendszer alatt széles körben elterjedt SZTK keretes szemüvegek után a kilencvenes években letaglózta a lakosságot a nagy szemüveg választék. Idő közben a lencsegyártás is eljutott arra a szintre, hogy vékonyítani tudja a magas dioptriák esetén is. Így akár keret nélküli szemüvegünk is lehet.

Szemüveg alternatívák

A technika fejlődésével a szemüveg mellett néhány másik alternatíva is megjelent, hogy a romlott látást kezelje. Ezek közül az optikák kínálatában rendre megtaláljuk a kontaktlencséket, sőt ezeknek a látásjavítás nélküli, mintázatos változatai is megjelentek, amiket kozmetikai lencsék gyűjtőnévvel illethetünk. A szemüveg másik jelentős alternatívája a lézeres szemműtét, ami mára már szintén egy bevált technológiának mondható. Ugyan az egészségügyi oldalról érkezett ez a módszer, amelyet eredetileg a szürke és zöldhályog ellátására fejlesztettek ki. Mégis mára már a legtöbb ellátott látáskorrekció miatt él vele.

Mindemellett mégis töretlen a népszerűsége, ami egészen odáig fajul, hogy van, aki különösebb látásprobléma nélkül is hord szemüveget. Szimpla üveglencsével, pusztán, mert jól áll neki. Hát ide jutottunk egy évszázad alatt a szemüvegektől való általános ódzkodástól: néha még akkor is hordjuk, ha nem is feltétlenül muszáj.

Navigation