Miért hasznos a LED profil?

Miért hasznos nekünk a LED profil?

Ha rejtett világításra vágyunk, akkor számos lehetőség szóba jöhet. A LED szalagok flexibilis kialakításúak, hátoldalukon öntapadós felülettel rendelkeznek. A működés során keletkezett hőt a hátoldaluk felé adják le, ezért a hosszú élettartam érdekében fontos, hogy olyan felülethez rögzüljenek, amelynek jó a hőelvezetése. A LED szalagot tehetjük gipszkarton vagy polisztirol díszléc takarásába vagy LED profil mögé. Utóbbi biztosítja azt, hogy a LED szalag megfelelően tapadjon és hosszútávon a helyén maradjon. Ezeknek a profiloknak elsőosztályú a hőelvezetése, s részben ezt a tapadási problémát kívánják megszüntetni. Méretre vágható darabokról beszélünk, így bármely bútorhoz vagy felülethez ideális választás.

 

A rejtett világításnak az a lényege, hogy maga a fényforrás egyáltalán nem látható, ezért mindenképp szükség van valamilyen takarásra. A díszlécek felhasználási területe meglehetősen limitált. A LED profil ezzel szemben lehetővé teszi, hogy a világítást gipszkartonba, bútorlapba vagy egyéb felületekbe süllyesszük, illetve a felületekre való rögzítést is tartósabbá teszi, amennyiben nem akarunk maratni. Ezeknek a profiloknak különféle fed lapuk van, így nem kell kompromisszumot kötnünk. Akár opál, fél opál vagy áttetsző fed lapot szeretnénk, megtaláljuk. Mindegyik megoldás esztétikus takarás és minőségű bútorvilágítást tesz lehetővé. Emellett a profilok hűtőfelületként is működnek. Bizonyos típusokkal pedig az üveg és plexi polcok él világítása is kivitelezhető. A különböző keresztmetszetű rejtett világításokkal igazán elegáns végeredményeket érhetünk el. A 2 méter szálhosszúságú profilokat igényeink szerint vághatjuk és illeszthetjük. A sarkok esztétikus kialakításához a gyártók minden termékcsaládnál külön illesztésekkel várják a vásárlókat. A LED szalagok energiatakarékossága mellett a profiloknak köszönhetően egyedi, hangulatos világítása lehet otthonunknak. Mivel ezek rendkívül sokoldalú kiegészítők, a felhasználási lehetőségeknek tényleg csak képzeletünk szab határt. Emellett mechanikai védelmet is nyújt LED szalagunknak.

Melyik LED profil mire való?

A LED profilok között különböző fajtákat találunk, aszerint, hogyan lesz kialakítva rejtett világításunk. Már az előző bekezdésben is szó esett arról, hogy a LED szalagot különféleképpen rögzíthetjük: felületre vagy süllyesztve. A két megoldás más-más profilt igényel.

 

A felületre szerelhető profil bármely felületre rögzíthető, amelyen esztétikusan érvényesülni tud. A szükséges méretek a LED szalag szélességétől, illetve a felületünk lapméretétől is függ. Már 12 mm külső szélességű profil is kapható az egészen finom részletek kialakításához. Amennyiben hangsúlyosabb eredményre vágyunk, válaszunk két szalagsoros profilt. Ezeknél a teljes fényhomogenitás már egy opál takaróprofillal is elérhető. Építészeti profilokba akár hat sor LED-szalag is beépíthető, amelyek segítségével már egész magasról is megfelelő fényerő biztosítható.

 

A beépíthető LED profil nagyon sok méretben kapható. A legkisebb 6 mm-es mély maratási mélység körül mozog. A LED szalag sorok mennyisége a beépíthető profil esetében is többféle, így itt is egészen magas belső terek esetében is mutatós eredmények érhetők el.

 

Hogyan oldható meg LED profil segítségével a bonyolultabb világítás?

A sarokba rögzíthető profilok nagyon praktikusak szegélyek és sarokrészek megvilágításánál, akár felületi akár süllyesztett változatra van szükségünk. Kétféle típus létezik, amelyeket a dőlésszöveg határoznak meg: szimmetrikus és aszimmetrikus. A szimmetrikus sarokprofilok szöge pontosan 45°. Az aszimmetrikus változat 30° és 60° oldaldöntéssel van kialakítva.

 

A speciális profilok között találunk hajlítható LED profil változatot, amelyek mind kifelé, mind befelé hajlíthatók, ívelhetők. Hajlékonyságuknak köszönhetően az íves vonalak megvilágítása is könnyedén megoldható. Íves álmennyezet szigetek élét, oszlopokat bútorok íveit, holker részeket is megvilágíthatunk.

Milyen előnyei vannak a LED profil használatának?

A rejtett világítás sok szempontból hasznos. Lehet dekorációs fény építészet elemek, felületek, dísztárgyak megvilágításának. Ha vállalkozásunk van, akkor reklámcélú fényeket alakíthatunk ilyen módon ki, például táblákat, cégfeliratokat, plakátokat, vagy akár kirakatokat világíthatunk meg. A LED szalag igen látványos, elegáns háttérfényként vagy a lábazat közelében közlekedést segítő fényként. Különösen gyerekek mellett hálás, ha látjuk, merre megyünk. A LED profilok kialakítását használhatjuk hasznos megvilágításhoz, ami a munkafelületeknél nagy segítség, vagy az áttekinthetőségnél, mint szekrényekben, gardróbokban. A megvilágítás nagyon fontos, és rengeteg technológiai eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megalkossuk a tökéletest. A profilokkal kialakított rejtett világítások a megfizethető trendek közé tartoznak, s mivel LED diódákról, szalagokról beszélünk, így életünk során többé nem is kell hozzányúlnunk.

Navigation