Miért válasszunk idén műfenyőfát?

A műfenyőfa idén is jó döntés!

Karácsonykor két nagy csoportra oszlik az ünneplők köre. Az egyik fél az élőfenyőt választja, míg a másik a műfenyőfák felé húz. Sokan ragaszkodnak a bevett szokásukhoz, aki azonban idén még hezitál, hogy melyik is legyen, annak ez az írás segíthet a döntésben. Az én ajánlásom a műfenyőfa idén, máris kiderül, hogy miért előnyös ezt a változatot választanunk.

A műfenyőfa előnyei

Számos előnye van a műfenyőfának a természetes fenyővel szemben. Első és legfontosabb talán ezek közül, hogy évente több ezer, ha nem millió fenyőt vágnak ki azért, hogy csupán néhány napon át a lakásban díszelegjen a fa, majd a szemétkupacra kerüljön és gyújtós legyen belőle. Éppen elég pazarlás, hogy a fákat fűtésre használjuk, miközben érző élőlények, és ráadásul ők termelik az oxigént. Ha a fenyőkről van szó, megint csak egy élőlény elpusztításáról beszélhetünk, ezen nincs is mit szépíteni. Ha már mindenképpen igazi fát szeretnénk, akkor mindenképpen olyat, ami cserepes, tehát valóban él, és utána ki is ültethetjük az udvarba, esetleg következő évben is karácsonyfa lehet belőle. Bizonyára sokan ismerik azt a kis „horrormesét”, ahol az egyik fenyőfa meggyőzi a társát, hogy viseljen karácsonyi díszeket, és így őt vágják ki, a másik menekül meg. Ezt elkerülendő, érdemes lehet inkább a műanyag megoldásba fektetni. Árban is jobban kijövünk az utóbbi választással. A frissen kivágott darabok több ezer, ha nem tízezer forintba kerülhetnek, és néhány nap alatt gyakorlatilag tönkre is mennek. Ezzel szemben egy műfenyőfa addig használható, ameddig meg nem unjuk, ami a változatos díszítéssel akár egy évtized is lehet. Így sokat spórolhatunk már egyetlen év után a fa költségein, a fennmaradó összeget pedig befektethetjük inkább az ajándékokba, egyéb dekorációba, esetleg izgalmasabb ebédet vagy vacsorát készíthetünk abból a pénzből.

Nagy előnye a műfenyőfának, hogy nem szúr. Ha volt már valaha igazi fenyővel dolgunk, bizonyára jól ismerjük az erős szúró érzést, ami minden egyes dísz felrakásánál a kezünkbe mar. Nos, ezt könnyen elkerülhetjük, hogyha a műfenyőt választjuk, így ugyanis nem kell a szúrós tűlevelektől tartva díszítenünk, és máris kellemesebbé válhat az ünnep. A tűlevelek nem csak szúrnak, potyognak is. Csupán néhány nap, és az egész szőnyegünk zölddel lesz borítva. Nem csak idegesítő ez a szokásuk, hanem az is tény, hogy az éles kis levelek könnyen bele is ragadnak a szőnyeg fonásába, és közel lehetetlen lesz a tőlük való megszabadulás. Egyesével kell majd őket eltávolítani egy idő után. Amikor gyerek voltam, mi is a kivágott fenyőt választottuk még, és bizony sokszor májusban vagy a nyár derekán is a talpunkba szúrtak ezek a kis rosszakarók. A műfenyőfa ráadásul talppal együtt érkezik hozzánk. Élőfenyőt többnyire talp nélkül tudunk venni, így azt is otthon kell magunknak kitalálni, hogy hogyan fog a fa egyenesen megállni. Ha már vastalppal együtt szeretnénk, még nagyobb kiadásra számíthatunk.

Van hátránya a műfenyőfának?

Mint minden terméknek, ennek is megvannak a maga hátulütői. Ami a műfenyőt illeti azonban, sokkal inkább prefernciák különbözősége az, ami a hátrányait adhatja. Sokan panaszkodnak, hogy a műfenyőfának nincsen olyan jellegzetes illata, mint az élő fenyőnek. Ezen azonban könnyedén segíthetünk. Ma már sokfajta illóolaj létezik, ezek közül az egyik a fenyőillat, ami nagyon finom aromával rendelkezik, és rögtön körünk varázsolhatja a fenyő hamisítatlan illatát. Ha ezért a megoldásért annyira nem rajongunk, az is jó megoldás lehet, hogyha egyetlen fenyőágat teszünk akár egy tálcán is a műfenyőfa alá. Így megspórolhatjuk az igazi fa megannyi hátrányát: a magas árat, a fájdalmas díszítést, a sok potyogó tűlevelet, miközben mégis megmarad a hamisítatlan karácsonyi hangulat. Ha amiatt aggódnánk, hogy a műfenyő nem elég „élethű”, akkor ezeket a kételyeket el is oszlatnám. A mai műfenyők már gyönyörűen mintázzák a valódi társaik pompáját.

Ha különleges műfenyőfára vágyunk

Modern háztartás lévén sokan szeretjük a különleges, színes, extravagáns megoldásokat választani. Tematikus díszítés, tökéletes dekoráció. Ha nem akarunk vele sokat bajlódni, akár teljesen feldíszített műfenyőt is tudunk vásárolni. De nem csak zöldszínű fa létezik! A színskála bármely pontjára rámutatunk, valószínűleg találni fogunk megfelelő darabot. Népszerűek az ezüst vagy fehér színű darabok, de karácsonyi szín még a piros is. Fekete fenyőt csak igazán extravagáns lakásoknak ajánlanék, de a pink fa is hasonlóan kirívó lehet, ha éppen ez a célunk. Persze sokan nem is csak a családi házba keresnek fenyőfát. Az ilyen különleges darabok jól mutathatnak irodában, üzletekben is, hiszen ott nem vágyunk feltétlenül az otthoni „zöld” hangulatra, azonban a karácsonyi érzést mégis szeretnék ilyenkor is megőrizni az emberek. Éppen ezt érhetük el ezekkel a dekorelemekkel. Habár nem egyszerű megfelelő darabot választani a színes műfenyőkből, azonban egy jól illő darab egészen más hangulatot teremthet a helyiségben.

 

Navigation