Top 10: Kirándulóhelyek és Budapest környéki látnivalók (2024)

Budapest kirándulóhelyek és látnivalók

Budapest, Magyarország csillogó fővárosa, számtalan programmal és látványossággal várja a látogatókat.

Ám nem csak a város határain belül találhatók kincsek!

Budapest környéke rengeteg rejtett gyöngyszemeket tartogat, amelyek tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy kirándulásnak.

Ezek a helyszínek kiváló lehetőséget kínálnak:

 • a természetjáróknak,
 • a történelem iránt érdeklődőknek,
 • a látványosságokra éhezőknek.

… és azoknak is, akik csak egy csendes, nyugodt helyen szeretnének kikapcsolódni a város zajától távol — de mégsem túl távol.

Amit nyújtani tudunk: változatos táj, gazdag történelmi örökség, lenyűgöző kulturális látnivalók.

Következzen a top 10 legjobb kirándulóhely és látnivaló!

Mit is jelent Budapest környéke?

Budapest környéki látnivalók

Budapest környéke általában a fővárost körülvevő településeket és régiókat jelenti, amelyek területileg közel esnek Budapesthez, de már nem részei a városnak.

Ez a terület magában foglalja:

 • a Budapestet közvetlenül körülvevő agglomerációs övezeteket,
 • a fővároshoz legközelebb eső városokat és falvakat,
 • valamint egész Pest vármegyét.

… emellett pedig az Esztergomhoz hasonló megyén kívüli, de közeli kirándulóhelyeket.

Ezek a helyek kulturális, történelmi és természeti szempontból is gazdagok — számos lehetőséget kínálva a kikapcsolódásra és felfedezésre.

Budapest környéke minden, ami 1 órán belül van!

Éppen ezért két listát mutatunk be:

 1. Kirándulás Pest megyében (közelebbiek, a megyén belül)
 2. Budapest környéki látnivalók (távolabbiak, Pest megye külső határában)

Miért?

Azért, mert Budapest környékének jelentése nem csupán a földrajzi közelséget, hanem egyfajta kulturális és turisztikai kapcsolódást is jelent a fővároshoz, változatos programokat és látnivalókat kínálva a városi nyüzsgés mellett.

Ezen felül pedig kettészedjük a listát:

 • Látnivalókra (ember alkotta látványosságok)
 • Kirándulóhelyekre (természet alkotta csodák)

Kezdjük tehát a közelebbiekkel: Pest megye kirándulási lehetőségei és látnivalói!

Pest megye kirándulási lehetőségei és látnivalói (megyén belül)

kirándulóhelyek budapest környékén
Készítette: User Denisoliver on de.wikipedia – Originally from de.wikipedia; description page is (was) here, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=211166

A látnivalók és kirándulóhelyek Pest megyében nagyon közel vannak egymáshoz.

Bár gyakran átfedés is van közöttük (egy-egy látnivaló bizony kirándulóhelynek is tökéletes), mégis külön-külön mutatjuk be őket.

Elsőként következzenek a legjobb kirándulóhelyek Pest megye határain belül.

Utána pedig Pest megye látnivalói és kincsei.

Kirándulás Pest megye szívében: a legjobb kirándulóhelyek Pest megye határain belül

budapest környéki kirándulóhelyek
Készítette: Kapeter77 – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80412771

Az utazást inkább a szabadban töltenéd a kocsi helyett?

Maradj Pest megyében!

Íme, a legjobb kirándulóhelyek Pest megye határain belül!

Tanösvény Pest megye határain belül: Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kert egy csodálatos zöld oázis Pest megyében, amely tökéletes kirándulóhely családoknak, természetbarátoknak és fotósoknak egyaránt.

Ez a lenyűgöző kert:

 • több mint 13 hektáron terül el,
 • több mint 13 000 növényfajt mutat be a világ minden tájáról,
 • a szezonális virágzások minden látogatás alkalmával új meglepetéseket tartogatnak.

Az oktatási programok és tematikus túrák hozzájárulnak ahhoz, hogy mindenki számára emlékezetes és tanulságos élményt nyújtson.

A magyar sivatag: Pilisborosjenő

A „magyar sivatag”, amely Pilisborosjenő közelében található, valójában egy egyedülálló homokbuckás terület, amely különleges természeti jelenségnek számít a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként.

Ez a terület kiválóan alkalmas:

 • kalandvágyó túrázóknak,
 • földrajz és természet iránt érdeklődő családoknak,
 • valamint fotósoknak, akik a különleges tájképek megörökítésére vágyakoznak.

A Pilisborosjenői „sivatag” az erózió és az emberi tevékenységek együttes eredményeként jött létre, így bemutatva a természet és az emberi hatások összefonódását.

Spartacus ösvény: Visegrádi-hegység

A Spartacus ösvény a Visegrádi-hegységben kínál egy igazán izgalmas túraútvonalat, ami különösen ajánlott történelem iránt érdeklődő kalandoroknak és azoknak, akik szeretik a természetet egyben a történelmi legendákkal ötvözni.

A túra során a látogatók:

 • megcsodálhatják a Visegrádi-hegység lenyűgöző panorámáit, beleértve a Duna kanyarulatait és a környező hegyeket,
 • miközben a történelmi jelentőségű helyszínek és legendák nyomában járhatnak,
 • az útvonal pedig fizikailag kihívást jelentő, de minden erőfeszítést megérő élményt nyújt a természet és történelem szerelmeseinek.

Ez az ösvény nemcsak a gyönyörű természeti szépségek miatt emelkedik ki, hanem mert állítólag Spartacus, a híres rabszolgavezér egyik menekülési útvonalán halad keresztül.

Magaslati levegő: Csóványos

A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, lenyűgöző 360 fokos kilátással a környező tájra, tökéletes választás túrázóknak és természetkedvelőknek.

A hegycsúcson álló kilátótoronyból tiszta időben akár a Tátra is látható, így különleges élményt nyújtva a látogatóknak.

A különböző nehézségű túraútvonalaknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a saját képességeinek megfelelő kihívást.

Budai kaptárkövek, Budakeszi

A Budai Kaptárkövek Budakeszi közelében találhatóak, egyedülálló geológiai és történelmi érdekességeket kínálva a látogatóknak:

 • Történelmi jelentőség: Ezek a különleges formájú kőalakzatok régen valószínűleg sziklakunyhók vagy ősi kultikus helyek lehettek, így betekintést nyújtanak a régmúltba.
 • Természeti szépség: A Kaptárkövek és a környező erdők lenyűgöző természeti környezetet biztosítanak, ami ideális helyszín a természetkedvelők számára.
 • Túraútvonalak: A terület számos jelzett túraútvonallal rendelkezik, amelyek alkalmasak mind a családok, mind a komoly túrázók számára, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő nehézségi szintet.

A Budai Kaptárkövek felfedezése egyaránt ajánlott történelem iránt érdeklődőknek, természetjáróknak és fotósoknak, akik a természeti és történelmi szépségeket egyaránt értékelni tudják.

Nyakas-kő, Biatorbágy

A Nyakas-kő Biatorbágyon egy népszerű kirándulóhely, amely lenyűgöző kilátást kínál a környező tájra, így tökéletes célpontja lehet egy családi kiruccanásnak vagy egy baráti túrának:

 • Természeti látványosság: A sziklaformációk és a dús vegetáció egyedülálló összhatása varázslatos atmoszférát teremt, ami különösen a természetfotósok számára vonzó.
 • Történelmi vonatkozások: A Nyakas-kő területe több történelmi esemény színhelye is volt, így a kirándulás során a látogatók betekintést nyerhetnek a hely színes múltjába.
 • Könnyen megközelíthető: Biatorbágy közelsége és a jól kiépített túraútvonalak a Nyakas-kőt minden korosztály számára könnyen elérhetővé teszik, így akár kezdő túrázók számára is ideális választás.

A Nyakas-kő tehát nemcsak a természet szépsége miatt érdemes felkeresni, hanem történelmi jelentősége és könnyű megközelíthetősége miatt is kiváló kirándulóhely.

Tanösvények Pest megye határain belül: Sorrento-sziklák és Gubóvirág tanösvény, Budaörs

A Sorrento-sziklák és Gubóvirág tanösvény Budaörsön található, és két különleges természeti jelenséget mutat be a látogatóknak Pest megyében:

 • Geológiai csodák: A Sorrento-sziklák lenyűgöző mészkőformációi a terület geológiai sokszínűségét tárják fel, így betekintést nyújtva a régió földtani múltjába.
 • Flóra és fauna: A tanösvény nevében is szereplő gubóvirág, valamint a környék egyéb védett növényfajai és állatai bemutatásával a látogatók megismerhetik a helyi biodiverzitást.
 • Oktatási érték: A tanösvény tájékoztató táblái érthető és interaktív módon adnak információt a természeti értékekről, így nemcsak szórakoztató, hanem oktató jellegű kirándulást is kínál minden korosztálynak.

A Sorrento-sziklák és Gubóvirág tanösvény ideális választás azoknak, akik szeretnék közelebbről megismerni Pest megye természeti kincseit, miközben egy kellemes sétát tesznek a szabadban.

Vaskapu-szikla, Pilisszentkereszt

A Vaskapu-szikla Pilisszentkereszt közelében egy lenyűgöző természeti képződmény, amely kiválóan alkalmas a kalandvágyó túrázóknak és a természet szerelmeseinek. Itt van három kiemelkedő jellemző, ami miatt érdemes felkeresni:

 • Látványos panoráma: A Vaskapu-szikla tetejéről nyíló kilátás páratlan; a látogatók tiszta időben akár a Budai-hegység lenyűgöző táját is megcsodálhatják.
 • Történelmi helyszín: A szikla és környéke nemcsak természeti, hanem történelmi jelentőséggel is bír, hiszen számos helyi mondához és legendához kötődik.
 • Túraútvonalak: A környék számos jelzett túraútvonalat kínál, amelyek különböző nehézségi szinteket fednek le, így mindenki megtalálhatja a saját képességeinek megfelelő kihívást.

A Vaskapu-szikla tehát nem csak a természet szépségének élvezetére kínál lehetőséget, hanem arra is, hogy a látogatók megismerjék a hely történetét és legendáit, miközben a friss levegőn túráznak.

Újabb tanösvény Pest megye határain belül: Fő-kúti fenyves tanösvény és Sasfészek-tó, Páty

A Fő-kúti Fenyves Tanösvény és a Sasfészek-tó Pátyon egy különleges természeti élményt kínáló helyszín, ami kiválóan alkalmas családoknak, iskolai csoportoknak és minden természetkedvelőnek. Itt van három fő ok, amiért érdemes felkeresni ezt a tanösvényt:

 • Gazdag biodiverzitás: A tanösvény a Fő-kúti fenyvesen keresztül vezet, bemutatva a területre jellemző fenyőfajokat és az erdő gazdag állatvilágát, köztük számos madárfajt.
 • Tanulási lehetőség: Az útvonal mentén elhelyezett tájékoztató táblák hasznos információkat nyújtanak a látogatóknak az erdő ökoszisztémájáról és a fenntarthatóság fontosságáról.
 • Sasfészek-tó: A tanösvény egyik fénypontja a Sasfészek-tó, amely egy mesterségesen létrehozott víztározó, és a környék madárvilágának kedvelt élőhelye. A tó környéke pihenésre és madármegfigyelésre is kiválóan alkalmas.

A Fő-kúti Fenyves Tanösvény és Sasfészek-tó Pátyon nemcsak szép tájakat és nyugalmat kínál, hanem lehetőséget ad a látogatóknak, hogy közelebbről ismerjék meg a természet csodáit és a környezettudatos gondolkodás fontosságát.

Jági-tanösvény, Pilisszentiván

A Jági-tanösvény Pilisszentivánban található, egy könnyen bejárható, családbarát tanösvény, ami különösen alkalmas a természet iránt érdeklődő családoknak, iskolai csoportoknak és túrázóknak. Itt van három kiemelkedő jellemző, amiért érdemes ellátogatni:

 • Oktatási érték: A tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblák érdekes információkat nyújtanak a környék flórájáról és faunájáról, valamint a természeti jelenségekről és a fenntarthatóságról.
 • Természeti szépségek: A Jági-tanösvény változatos tájakon vezet keresztül, beleértve erdőket, mezőket és patakokat, lehetőséget biztosítva a természet szépségeinek felfedezésére.
 • Könnyű hozzáférés és bejárhatóság: A tanösvény jól karbantartott és könnyen követhető, így minden korosztály számára ideális, beleértve a kisgyermekes családokat és az idősebb túrázókat is.

A Jági-tanösvény kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók közelebb kerüljenek a természethez, miközben hasznos ismereteket szereznek a környezetükben élő növényekről és állatokról, valamint a természetvédelem fontosságáról.

Fóti-Somlyó tanösvény

A Fóti-Somlyó tanösvény Fóton található, egy páratlan természeti értékekkel bíró terület, amely ideális választás a természetjáróknak, családoknak és oktatási célokra kiránduló csoportoknak. Itt van három fontos jellemző, ami miatt különleges a Fóti-Somlyó tanösvény:

 • Geológiai és biológiai sokszínűség: A tanösvény a Fóti-Somlyó természetvédelmi területén halad keresztül, bemutatva a különleges geológiai formációkat, mint például löszfalakat, valamint a gazdag növény- és állatvilágot, amely különösen a madarak és lepkék sokféleségében gazdag.
 • Történelmi és kulturális értékek: A terület nemcsak természeti, hanem történelmi és kulturális jelentőséggel is bír, hiszen számos helyi történet és legenda kötődik hozzá, valamint a közeli települések kulturális örökségével is összefügg.
 • Edukációs lehetőségek: Az útvonal mentén elhelyezett tájékoztató táblák segítségével a látogatók érdekes és hasznos információkat szerezhetnek a környék természeti és kulturális értékeiről, elősegítve ezzel a környezettudatos gondolkodást és a természetvédelmi ismeretek terjesztését.

A Fóti-Somlyó tanösvény így nem csak egy kellemes kirándulást biztosít, hanem lehetőséget ad a látogatóknak, hogy mélyebben megismerjék és értékeljék a környék természeti szépségét és történelmi hátterét.

Dömörkapu-vízesés és Vasas-szakadék, Szentendre

A Dömörkapu-vízesés és a Vasas-szakadék Szentendre közelében, a Pilis hegység egyik varázslatos részén található, amely izgalmas kirándulási célpontot kínál a természet és a kaland szerelmeseinek. Itt van három fontos ok, amiért érdemes felkeresni ezt a helyszínt:

 • Természeti szépség: A Dömörkapu-vízesés a Pilis egyik legimpozánsabb vízesése, amely különösen tavasszal, a hóolvadás idején nyújt látványos élményt. A Vasas-szakadék pedig szűk, meredek sziklafalakkal övezett völgy, amely lenyűgöző túraútvonalat kínál.
 • Kihívást jelentő túraútvonalak: A területen található túraútvonalak fizikailag igényesek, így különösen azok számára ajánlottak, akik szeretik a kihívásokat és nem riadnak vissza a nehezebb tereptől.
 • Flóra és fauna: A Vasas-szakadék és környéke rendkívül gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet, lehetőséget adva a biodiverzitás megfigyelésére és a természetvédelmi ismeretek bővítésére.

A Dömörkapu-vízesés és a Vasas-szakadék így nem csak egy gyönyörű kirándulási helyszínt jelentenek, hanem lehetőséget kínálnak az aktív kikapcsolódásra és a természet csodáinak felfedezésére is.

Jegenye-völgyi-vízesés, Solymár

A Jegenye-völgyi-vízesés Solymár közelében, a Budapest környéki hegyvidéki területek egyik rejtett kincse, amely a természetjárók és a pihenésre vágyó városlakók számára egyaránt vonzó kirándulóhely. Itt van három kulcsfontosságú jellemző, ami miatt érdemes felkeresni:

 • Békés természeti szépség: A Jegenye-völgyi-vízesés és a környező erdő területén található patak kis vízeséseket és gyönyörű zöld tájat kínál, ami ideális helyszín a természet csendjének élvezetére és a mindennapi stressz elengedésére.
 • Könnyű hozzáférés: A vízesés Budapesthez való közelsége miatt könnyen megközelíthető, így akár egy rövid, délutáni kirándulásra is tökéletes választás lehet a város zajától való elszakadásra.
 • Fotózásra alkalmas helyszín: A vízesés és a környező természeti szépségek kiváló lehetőséget biztosítanak a természetfotózás kedvelőinek, hogy lenyűgöző képeket készítsenek.

A Jegenye-völgyi-vízesés tehát nem csak egy lenyűgöző természeti látványosság, hanem egy csendes menedék is, ahol a látogatók megpihenhetnek, feltöltődhetnek, és élvezhetik a természet nyújtotta békét és szépséget.

Holdvilág-árok, Pomáz

A Holdvilág-árok Pomáz közelében található, egy népszerű kirándulóhely, amely különleges természeti szépségeivel és kellemes mikroklímájával vonzza a látogatókat. Itt három lényeges jellemzője:

 • Természeti csoda: A szurdokvölgy lenyűgöző sziklaformációkat és kristálytiszta patakokat kínál, ideális a természetkedvelők számára.
 • Túraútvonalak: Különböző nehézségű túraútvonalak vezetnek keresztül a völgyön, így mindenki megtalálhatja a saját képességének megfelelőt.
 • Családbarát kirándulóhely: A Holdvilág-árok könnyen bejárható és jól karbantartott ösvényei teszik a helyszínt ideálissá családi kirándulásokhoz.

A Holdvilág-árok tökéletes választás azok számára, akik egy rövid menekülést keresnek a város zajából, és szeretnék felfedezni Pomáz környékének természeti szépségeit.

Veresegyházi-tavak tanösvény

A Veresegyházi-tavak tanösvény Veresegyház közelében kínálja a következőket:

 • Biodiverzitás megfigyelése: Gazdag növényi és állati élet, különösen a vízi élővilág és madárfajok.
 • Edukációs táblák: Ökológiai jelentőség és vizes élőhelyek szerepének bemutatása.
 • Nyugodt környezet: Ideális helyszín a természetben való kikapcsolódáshoz és pihenéshez.

Ez a tanösvény tökéletes választás mindenki számára, aki a természet csodáit keresi, és többet szeretne tudni a környezetvédelem fontosságáról.

Törökmezői tanösvény, Nagymaros

A Törökmezői tanösvény Nagymaroson található, egy varázslatos természeti kincs, amely a következő három jellemzővel várja a kirándulókat:

 • Lenyűgöző kilátások: A tanösvényről páratlan panoráma nyílik a Dunakanyarra, kínálva felejthetetlen látványosságot minden évszakban.
 • Gazdag flóra és fauna: A túra során a látogatók megismerkedhetnek a környék tipikus növény- és állatvilágával, beleértve ritka és védett fajokat is.
 • Történelmi érdekességek: A Törökmezői tanösvény nem csak természeti, hanem történelmi jelentőséggel is bír, hiszen a környék számos történelmi esemény színhelye volt.

Ez a tanösvény tökéletes választás a természetjáróknak, történelem iránt érdeklődőknek és fotósoknak egyaránt, akik a természet szépsége mellett a hely történelmi múltjával is szeretnének megismerkedni.

Pest megye látnivalói és kincsei

kirándulás pest megye
Készítette: Szvitek Péter – Indafotó, CC BY 2.5 hu, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16792962

Az időt inkább a látnivalók csodálásával töltenéd a kocsi helyett?

Maradj Pest megyében!

Íme, Pest megye látnivalói és kincsei!

Festői panoráma: Zebegény

Zebegény a Dunakanyar egyik gyöngyszeme, amely lenyűgöző látványosságokkal várja a látogatókat:

 • Duna-parti varázs: Zebegényből káprázatos kilátás nyílik a Dunára és a környező hegyekre, tökéletes helyszín a pihentető sétákhoz és a festői naplementék megtekintéséhez.
 • Művészeti és kulturális értékek: A településen található Szőnyi István Emlékmúzeum, amely a neves magyar festő életművét mutatja be, továbbá a templomok és történelmi épületek is különleges kulturális élményt nyújtanak.
 • Természetközeli pihenés: Zebegény nemcsak a vizuális élmények miatt különleges, hanem a nyugodt, természetközeli környezetével is ideális hely a kikapcsolódásra és a feltöltődésre.

Zebegény tehát nem csak egy festői helyszín, hanem kulturális és spirituális menedék is, ahol a látogatók megpihenhetnek és élvezhetik a természet és a művészet harmóniáját.

Visegrád

Visegrád, a történelmi múlttal és természeti szépségekkel egyaránt bíró város, a következő három fő látnivalóval büszkélkedik:

 • Fellegvár: A Visegrádi Fellegvár a Dunakanyar lenyűgöző panorámáját kínálja, emellett bepillantást nyújt Magyarország középkori történelmébe. A várban szervezett programok és rendezvények a középkori életérzést is felidézik.
 • Salamon-torony: A középkori királyi palota maradványai között álló Salamon-torony, amely mélyebb betekintést enged a régió történelmi jelentőségébe, különösen a királyi udvar életébe.
 • Reneszánsz Királyi Palota: A felújított palota, ahol a reneszánsz kor hangulatát idéző kiállítások és események során a látogatók megismerkedhetnek Visegrád fénykorának művészeti és kulturális értékeivel.

Visegrád így nemcsak történelmi emlékeit, hanem természeti szépségét is kínálja a látogatóknak, teszi lehetővé egy időutazást a múltba, miközben a Dunakanyar festői tájai is felfedezésre várnak.

Sisi és Gödöllő

Gödöllő városa, amelyet leginkább három kiemelkedő látnivaló tesz vonzóvá:

 • Grassalkovich-kastély: Erzsébet királyné, azaz Sisi kedvelt rezidenciája, a magyar barokk építészet csodája, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a Habsburg-monarchia életébe.
 • Királyi Kastélypark: A kastélyhoz tartozó lenyűgöző park, amely nemcsak gyönyörű sétákra nyújt lehetőséget, hanem Sisi és a korabeli királyi élet hangulatát is idézi.
 • Gödöllői Arborétum: A város zöld szíve, amely a flóra sokszínűségével és a természet nyugalmával hívogatja a látogatókat.

Gödöllő így a történelmi és természeti értékek egyedülálló kombinációját kínálja, ahol Sisi emléke és a királyi élet pompája a mai napig érezhető.

Mária-kápolna, Budaörs

A Budaörsi Mária-kápolna egy kis, de fontos vallási és történelmi emlékhely, amely három fő jellemzővel büszkélkedik: a helyi közösség számára fontos vallási központként funkcionál, ahol rendszeresen tartanak miséket; a régió történelmének és hagyományainak egy darabját őrzi építészeti jellemzőivel és múltjával; valamint békés menedéket nyújt a látogatóknak elmélkedésre és lelki megújulásra. Ezáltal a Mária-kápolna jelentős szerepet tölt be Budaörs kulturális és spirituális életében.

Szentendre

Szentendre, a festői Duna-parti város, három fő vonzerejével áll a látogatók előtt:

 • Művészeti élet: A város híres élénk művészeti közösségéről, számos galériával és művészeti múzeummal, köztük a Margit Kovács Kerámiamúzeummal és a Szabó Marzipan Múzeummal.
 • Történelmi óváros: A jól megőrzött barokk építészetű óváros sétálóutcái, történelmi templomai és színes házai egyedülálló hangulatot teremtenek.
 • Kulturális és gasztronómiai élmények: Szentendre gazdag kulturális programokkal és kiváló helyi és nemzetközi ízeket kínáló éttermekkel várja a látogatókat.

Szentendre így a művészetek, a történelem és a gasztronómia találkozóhelyeként kínál gazdag élményeket, tökéletes cél a kulturális felfedezésekhez és a pihenéshez egyaránt.

Zichy-kápolna, Lórév

A Zichy-kápolna Lóréven, a Zichy család által a 19. században épített, a helyi történelmi és kulturális örökség fontos részét képező építmény, amely kiemelkedik neogótikus építészeti stílusával és a családi sírhelyként is szolgáló funkciójával. Ez a kápolna nem csak vallási jelentőséggel bír, hanem a régió művészeti értékeit is tükrözi, a békés környezetével pedig ideális helyszínt biztosít a csendes elmélkedéshez és a spirituális megújuláshoz. A Zichy-kápolna látogatása így egyedülálló lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy közelebbről megismerjék Lórév történelmét és kulturális hagyományait, miközben élvezik a környék nyugodt atmoszféráját.

Monor

Monor városa számos vonzerővel rendelkezik, amelyek közül kiemelkednek:

 • Borok világa: Monor híres a borospincéiről és a borok útjáról, amely a térség gazdag szőlőtermesztési és borászati hagyományait mutatja be. A látogatók ízelítőt kaphatnak a helyi borok különleges választékából, és megismerkedhetnek a borászatok működésével.
 • Történelmi látnivalók: A városban található több történelmi épület és emlékmű, köztük a Monori Pincefalu, amely egyedülálló betekintést nyújt a régió múltjába és a hagyományos pincészetek világába.
 • Kulturális programok: Monor gazdag kulturális életet élvez, számos fesztivállal, kiállítással és kulturális rendezvénnyel, amelyek bemutatják a helyi művészetet, hagyományokat és közösségi életet.

Ezek a jellemzők teszik Monort egy vonzó célponttá mind a borkedvelők, mind a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatók számára.

Egri vár másolata, Pilisborosjenő

Pilisborosjenőn található az Egri vár másolata, egy különleges látnivaló, amely a híres történelmi erődítmény kicsinyített mását kínálja. Ez a kisebb méretű vár tökéletes helyszín a magyar történelem iránt érdeklődők számára, lehetőséget adva arra, hogy megismerjék az Egri vár hősi történetét egy kellemes, családias környezetben. A másolat nem csak oktatási célokat szolgál, hanem szórakoztató programok és rendezvények helyszínéül is szolgál, így egyaránt vonzó célpontja a helyi lakosoknak és a turistáknak.

Amennyiben kíváncsi vagy az igazira is, olvasd el Eger látnivalóiról szóló írásunkat is!

Budapest környéki látnivalók és kirándulóhelyek (megyén kívül)

pest megye kirándulás
Készítette: Horvabe – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2217574

A látnivalók és kirándulóhelyek nem korlátozódnak Pest megyére — mégis néhány nagyon közel van hozzá.

Bár gyakran átfedés is van közöttük (egy-egy látnivaló bizony kirándulóhelynek is tökéletes), mégis külön-külön mutatjuk be őket.

Elsőként következzenek a legjobb kirándulóhelyek Budapest környékén (Pest megyén kívül).

Utána pedig a legszebb látnivalók Budapest környékén.

Kirándulóhelyek Budapest környékén

látnivalók budapest környékén
Készítette: Az eredeti feltöltő Pasztilla a(z) magyar Wikipédia projektből volt – Áthozva a hu.wikipedia projektből a Commonsba., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2533291

Kirándulni szeretnél — és ezért hajlandó vagy utazni is?

Nagyszerű!

Akkor ezek a kirándulóhelyek Budapest környékén neked szólnak.

Dobogó-kő

Dobogó-kő, a Pilis hegység egyik legismertebb kirándulóhelye, különleges élményekkel várja a látogatókat:

 • Lenyűgöző panoráma: Dobogó-kőről páratlan kilátás nyílik a környező hegyekre és völgyekre, ami különösen tiszta időben felejthetetlen látványt nyújt.
 • Túraútvonalak: Számos jelzett túraútvonal indul itt, amelyek különböző nehézségi szinteket kínálnak, így mindenki megtalálhatja a saját képességének megfelelőt, legyen szó kezdő túrázókról vagy tapasztalt hegyi barangolókról.
 • Spiritualitás: Dobogó-kő a „Föld szíve” néven is ismert, spirituális energiájáról híres, sokan a megújulás és a meditáció helyszíneként keresik fel.

Ez a hely ideális választás azok számára, akik a természet szépségét, a testi-lelki kikapcsolódást és a kihívást jelentő túrákat keresik.

Kirándulóhely borimádóknak és horgászoknak: Etyek

Etyek, a Budaörsi-dombság lábánál fekvő festői település, kiváló kirándulóhely borimádóknak és horgászoknak egyaránt, amely a következőkkel csábítja a látogatókat:

 • Borászati élmények: Etyek híres borvidékként számos pincészetet és borászatot kínál, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi, kézműves borokat és bepillanthatnak a borászatok mindennapjaiba.
 • Horgászati lehetőségek: A környék több horgásztóval is büszkélkedik, amelyek nyugodt és idilli környezetet kínálnak a horgászat szerelmeseinek, lehetőséget adva a kikapcsolódásra és a természet élvezetére.
 • Gasztronómiai és kulturális programok: Etyeken az év során számos rendezvény várja a látogatókat, többek között a híres Etyeki Piknik, ahol a bor- és gasztronómiai élmények mellett kulturális programok is gazdagítják a kínálatot.

Etyek így tökéletes választás azok számára, akik egyaránt szeretik a jó borokat, a horgászatot és a gazdag kulturális programokat, mindezt gyönyörű természeti környezetben.

A magyar Stonehenge: Pákozd

A Pákozdi „magyar Stonehenge”, hivatalos nevén a Napkert, Pákozd közelében található egyedülálló kőkör, amely a következő jellemzőkkel bír:

 • Mystikus helyszín: A Napkert kőkör egy modern, de az ősi kultúrák hagyományait idéző alkotás, amely a napfordulók és napéjegyenlőségek alkalmával különleges energiákat sugároz, így vonzva az ezoterikus hagyományok és a csillagászat iránt érdeklődőket.
 • Történelmi inspiráció: Bár a létesítmény viszonylag új keletű, a megalkotásakor az ősi, kőköröket használó kultúrák, mint például Stonehenge vagy az észak-európai dolmenek inspirálták a tervezőit.
 • Természeti környezet: A Napkert a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkjának szomszédságában helyezkedik el, csodálatos természeti környezetben, ami ideális helyszín nyugodt sétákra és a természettel való kapcsolat erősítésére.

Ez a „magyar Stonehenge” így nem csak egy különleges látványosság, hanem egy spirituális találkozóhely is, ahol az érdeklődők megélhetik a természeti és kozmikus összhangot.

Dera-szurdok a Pilis hegységben

A Pilis hegységben található Dera-szurdok vadregényes tája, sziklafalakkal és kristálytiszta patakokkal kínál lenyűgöző természeti szépségeket, amelyek ideálisak a természet szerelmeseinek.

A szurdokon átvezető túraútvonalak különböző nehézségi szinteket kínálnak, így mindenki, a kezdő túrázótól a haladóig, megtalálhatja a számára megfelelő kihívást és szórakozást. Gazdag flórája és faunája révén a Dera-szurdok kiváló lehetőséget nyújt a biodiverzitás megfigyelésére, így a természetjárás mellett az oktatásra és a felfedezésre is ideális helyszín.

Gyadai tanösvény, Szendehely

A Gyadai tanösvény Szendehely közelében található, a Börzsöny lábánál, és kiváló oktatási élményt nyújt a természetjáróknak. A tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblák részletes információkkal szolgálnak a környék flórájáról és faunájáról, lehetővé téve a látogatók számára, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a helyi ökoszisztémába. A változatos tájakon, mint például erdőkön, réteken és patakok mentén haladva, a tanösvény nem csak a természet szépségét mutatja be, hanem az aktív kikapcsolódásra és tanulásra is lehetőséget biztosít. Ezáltal a Gyadai tanösvény tökéletes választás azok számára, akik a természet felfedezése mellett szeretnének többet megtudni a környezetükben élő növényekről és állatokról.

Miklós-deák-völgyi tavak, Pilismarót

A Miklós-deák-völgyi tavak Pilismaróton egy bájos kirándulóhelyet kínálnak, amely tökéletes választás a természet szerelmeseinek, csupán egy rövid autóútra Budapesttől. A tiszta vizű tavak és a környező erdős területek lenyűgöző látványt nyújtanak, így ideális helyszín a pihenésre és a szabadidős tevékenységekre. A helyszín különleges atmoszférája és a természeti szépségek gazdagsága miatt a Miklós-deák-völgyi tavak egyre népszerűbbek a kirándulók és a fotósok körében.

Látnivalók Budapest környékén

közeli kirándulóhelyek
Készítette: Thaler Tamas – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60468492

Minek mennél külföldre, mikor a látnivalók Budapest környékén is itt várnak rád?

Nincs bőrönd, utazás, drágaság.

Íme, a legszebb Budapest környéki látnivalók!

Mesebeli lebegő falu: Bokodi-tó

A Bokodi-tó a magyarországi Oroszlány közelében található, egyedülállóan mesebeli hangulatot árasztó lebegő faluval, amely egy hűtőtó köré épült.

A víz felszínén álló cölöpházak, melyeket a helyiek nyári lakokként használnak, egy olyan idilli és békés menedéket nyújtanak, amely a mindennapok zajától távol esik. Ezek a vízen álló szerkezetek, amelyeket gyalogos hidak kötnek össze, lenyűgöző látványt nyújtanak, különösen a naplemente és a ködös hajnali órákban, amikor a falu szinte lebegni látszik a víz felett.

A Bokodi-tó és lebegő faluja egy varázslatos kirándulóhely, amely kiválóan alkalmas a természet szerelmeseinek, a fotózásra és a pihenésre vágyóknak.

Az egyik legszebb történelmi város: Esztergom

Esztergom, Magyarország egyik legszebb történelmi városa, számos előnnyel rendelkezik, amely kiemeli a többi közül:

 • Esztergomi Bazilika: Közép-Európa legnagyobb temploma, amely nemcsak építészeti remekműként tűnik ki, hanem kiváló panorámát is nyújt a Dunára és a környező tájra.
 • Történelmi jelentőség: A Királyi Palota romjai és a város gazdag történelme idézi fel Magyarország egykori dicsőségét, mely különleges atmoszférát kölcsönöz a városnak.
 • Természeti szépség: A Duna-korzó és a város környező természeti tájai ideális helyszínt nyújtanak a sétákhoz és a kikapcsolódáshoz, lehetővé téve a látogatók számára, hogy élvezzék a folyóparti hangulatot és a történelmi központ csodálatos kilátását.

Esztergom különleges atmoszférájával, történelmi és kulturális gazdagságával igazán emlékezetes élményt nyújt minden látogató számára.

A romantika építménye: Bory-vár

A Bory-vár Székesfehérváron található, egyedülálló építmény, amelyet egy szerelem és a romantika ihletett. Jenő Bory építész és szobrász több évtizeden át, saját kezűleg építette ezt a kastélyt, mint szeretett felesége, Ilona számára készült szerelmi vallomást.

A vár különleges építészeti stílusa és a szobrok, freskók gazdagsága teszi igazán egyedivé, tükrözve Bory művészi látásmódját és személyes érzéseit.

A Bory-vár ma is áll, mint a romantika és az elszántság emlékműve, lenyűgöző látványosságot kínálva minden látogatónak.

Ámos-hegyi kilátó, Eplény

Az Ámos-hegyi kilátó Eplényben található, lenyűgöző panorámát nyújtva a Bakony hegyvonulataira és a környező tájra. Ez a modern szerkezet magasra emelkedik, lehetővé téve a látogatók számára, hogy különleges perspektívából csodálhassák meg a természet szépségét.

A kilátó népszerű célpontja a túrázóknak és a természetkedvelőknek, akik a magasból szeretnék megfigyelni a változatos növény- és állatvilágot, illetve a lenyűgöző évszakváltásokat.

Az Ámos-hegyi kilátó nemcsak a panoráma miatt érdemel figyelmet, hanem mint a kültéri aktivitások és a természetközeli élmények ideális kiindulópontja is.

Derítő-tó, Tata

A Derítő-tó Tata városában található, egy gyönyörű természeti kincs, amely a helyi lakosok és a turisták körében egyaránt népszerű. Ez a mesterséges tó, amelyet eredetileg a vízminőség javítására hoztak létre, ma már a város egyik legkedveltebb pihenőhelye, kínálva nyugodt környezetet a kikapcsolódásra és a természet élvezetére.

A tó körüli sétányok, a zöldellő parkok és a gazdag madárvilág teszik ezt a helyet különlegesen vonzóvá a természetjárók, fotósok és családok számára.

A Derítő-tó nemcsak a természet szépségével bűvöl el, hanem lehetőséget nyújt a vízi sportokra, mint például a kajakozásra vagy a horgászatra is, így sokoldalú szabadidős tevékenységeket kínálva a látogatóknak.

De biztos, hogy mindent láttál már Budapesten?

Eldugott kirándulóhelyek és kirándulástippek Budapesten

Budapest, a Duna két partján elterülő gyönyörű főváros, nemcsak híres nevezetességeivel és pezsgő kulturális életével ejti rabul a látogatók szívét, hanem számos eldugott kirándulóhelyet is rejt, amelyek igazi kincsek a természet és a nyugalom kedvelőinek. E

zek az eldugott zöld oázisok és csendes sarkok tökéletes menedéket nyújtanak a város zajától való elszakadáshoz, lehetőséget adva a felfedezésre és a kikapcsolódásra.

A következő sorokban bemutatjuk azokat a kevésbé ismert kirándulóhelyeket és tippeket, amelyek Budapest környékén rejtőznek, és amelyek garantáltan új színt visznek a felfedezések palettájára.

Eldugott kirándulóhelyek Budapesten

eldugott kirándulóhelyek budapesten

Városi csend: Ördög-orom

Az Ördög-orom Budapest egyik kevésbé ismert zöld szigete, a város zajától meglepően távol eső, békés menedék. Ez a csendes, erdős terület a Budaörsi-hegységben található, ideális helyszín a természetjáróknak és azoknak, akik egy rövid, de feltöltődést ígérő kirándulásra vágynak a főváros szívében.

Az Ördög-orom nemcsak lenyűgöző panorámát nyújt Budapestre, de számos gyalogos ösvényt is kínál, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a környék természeti szépségeit és élvezzék a városi csendet.

Róka-hegyi kőfejtő, Budapest

A Róka-hegyi kőfejtő Budapest egyik rejtett gyöngyszeme, amely a város északi részén, a III. kerület közelében található. Ez az elhagyatott kőfejtő egyedülálló látványosságot nyújt a kalandvágyó kirándulóknak, akik a városi környezetből kilépve szeretnének egy kis kalandra lelni.

A kőfejtő területe ma már természetvédelmi terület, ahol a sziklás táj, a vadregényes növényzet, és az itt élő állatvilág különleges ökoszisztémát alkot.

A Róka-hegyi kőfejtő nemcsak a geológia és a természet iránt érdeklődőknek kínál érdekességeket, hanem remek fotózási helyszín is, ahol a természet erejével és a történelem nyomaival találkozhatunk.

Kálvária-hegy, Budapest

A Kálvária-hegy Budapest egyik csendes zöld oázisa, a főváros keleti részén, a Józsefváros szívében található. Ez a kis hegy és park területe egy spirituális és történelmi helyszín, ahol a látogatók megcsodálhatják a Kálvária kápolnát és a keresztút stációit, amelyek a hegy oldalában helyezkednek el.

A Kálvária-hegy nem csak vallási jelentőségű, hanem kedvelt kirándulóhely is, ahol a városi zajtól távol, nyugodt környezetben élvezhetjük a természet szépségét és a csodálatos panorámát Budapestre. A park környéke tökéletes hely a pihenésre, meditációra vagy egy nyugodt sétára, miközben a városi élet ritkán tapasztalt csendjét élvezhetjük.

Tanösvény Pest megye szívében: Sas-hegyi tanösvény, Budapest

A Sas-hegyi tanösvény Budapest déli részén, a XI. kerületben található, Pest megye szívében, és egy különleges természetvédelmi területen vezet keresztül.

Ez a tanösvény egyike azon kevés helyeknek a városban, ahol a látogatók közelről ismerkedhetnek meg a helyi flóra és fauna sokszínűségével, valamint a Sas-hegy geológiai és természeti értékeivel. Az útvonal tájékoztató táblái részletes információt nyújtanak a terület különleges növény- és állatvilágáról, beleértve a ritka és védett fajokat is, így a sétálók nemcsak élvezhetik a friss levegőt és a gyönyörű kilátást, hanem érdekes ismeretekre is szert tehetnek.

A Sas-hegyi tanösvény ideális választás azok számára, akik szeretnének egy kis időt eltölteni a természetben, miközben felfedezik Budapest egyik eldugott zöld szegletét.

Naplás-tó, Budapest

A Naplás-tó Budapest északkeleti részén, a XVI. kerület határában, a város zajától távol, mégis könnyen elérhető helyen található. Ez a mesterséges tó a Naplás-tó Természetvédelmi Terület részeként egy nyugodt és békés menedéket nyújt a természetkedvelők számára. A tó körüli sétányok és ösvények tökéletesek a gyalogtúrázóknak és futóknak, valamint a családoknak is, akik egy kellemes napot szeretnének a szabadban tölteni. A Naplás-tó kiváló helyszín a madárlesre és a természetfotózásra is, hiszen a terület gazdag madárvilággal rendelkezik.

A tó télen-nyáron egyaránt vonzó célpont, ahol a látogatók kikapcsolódhatnak, és élvezhetik a természet nyújtotta csendet és nyugalmat.

Még többet szeretnél?

kirándulástippek budapest
Készítette: Nagy David – flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28091976

Budapest és környéke számtalan eldugott gyöngyszemet és lenyűgöző természeti szépséget rejt, amelyek tökéletes kikapcsolódást nyújtanak mindazoknak, akik szeretnék felfedezni a város kevésbé ismert arcát.

A fent említett helyszínek csak egy kis ízelítőt adnak a rengeteg lehetőségből, amelyek várják a kalandra vágyókat.

További hasznos tippekért, érdekességekért és a rejtett kincsek felfedezéséért olvass tovább a Kisfelfedező oldalon, ahol számos inspiráló ötlet található a következő kiránduláshoz!

Főkép forrása: Fortepan / Storymap.hu